sábado, 26 de mayo de 2012

Pedro Hortelano-JSdLL


Pedro Hortelano
 
La filosofía de Pedro Hortelano

De ben xicotet, ja era amic de Pedro, em va ensenyar unes quantes coses que no s’ensenyen en l’escola, no sé, ni que estudis tènia en aquella època, però per a mi això no comptava , tènia un xicotet ramat de cabres que guardava en un corral a Bellaguarda prop d’on vivia amb la seua família . Moltes vesprades després de l’escola me n’anava de pasturatge amb ell, per camps pròxims on m’ensenyava el noble art d’entendre’s amb les cabres emetent les mes variats sons i de tirar-los bons rebles per a mantindre unides i que no s’extralimitiren. Va haver d’exercir diversos treballs , entre ells blanquejador(pintar a la calç ) en què treballava son pare o pescador entre altres. Amb la primera onada turística el seu carismàtic germà Pepe que també havia exercit de diversos menesters , escorxador en “Embotits Nolasko” , porter titular en l’U.D. Altea en l’antic camp de futbol etc. etc. es va ficar en el món de la restauració . Primer treball per compte d’altri en el Bar Internacional, i no tardar res a albirar que el futur estava en el turisme, així que prompte es va independitzar , li va tirar cara a l’assumpte i suma el Bar les Vegas. I allí va deixar pintar les seues parets a tot pintor que ets deixara caure, entaulant una infinitat d’amistats de les quals treia un cert profit , amb la qual cosa el seu local adquiria auge i progrés. Tal és així que el bar se li quede xicotet i va haver de llogar un local mes gran i muntar el famós “Bodegó de Pepe”. Ací ja va ser un negoci familiar, on sa mare estava en la cuina i et preparava unes clòtxines al vapor , sardines a la planxa o faves a l’estil Pins les olors i sabors de les quals tracte de retrobar-me en les meues busquesdes del temps perdut.
La qüestió que ens ocupa , és que el tal Pedro va exercir de cambrer per al seu germà amb una mestria inusual . - A veure Pedro, quant te es deu-. - Pa tu , desat pesetes.- Ché Pedro recollons ,si ahir me vas cobrar pel mateix dotze, - Si, però ahir va ser ahir i els preus putjen. Un altre dia et cobrava pel mateix nou, no s’encara si Pedro posava els preus al tun, tun segons li passava pels seus sants baixos o és que tots els dies passava per Banesto a assabentar-se de la cotització del dòlar, i segons era esta, ajustava el preu .Pedro no tènia un pèl de panoli, i amb l’afegiment de “Pa tu” et desarmava, a l’hora de rebatre-li i regatejar-li, encara que cada dia els preus els foren variant d’acord amb la cotització del dolar.
No s’on esta Pedro i si treballara encara . Però si esta manejant preus sempre et dirà- Pa tu,.........con IVA o sense IVA.

Joan Serra
La filosofía de Pedro Hortelano.

De bien pequeño, ya era amigo de Pedro, me enseñó unas cuantas cosas que no se enseñan en la escuela, no sé ni que estudios tenia en aquella época, pero para mi eso no contaba , tenia un pequeño rebaño de cabras que guardaba en un pequeño corral en Bellaguarda cerca de donde vivía con su familia . Muchas tardes después de la escuela me iba de pastoreo con el, por campos cercanos donde me enseñaba el noble arte de entenderse con las cabras emitiendo los mas variados sonidos y de tirarles buenos ripios para mantenerlas unidas y que no se desmadraran. Debió ejercer diversos trabajos , entre ellos blanqueador(pintar a la cal ) en el que trabajaba su padre o pescador entre otros. Con la primera oleada turística su carismático hermano Pepe que también había ejercido de varios menesteres , matarife en “Embutidos Nolasko” , portero titular en el U.D. Altea en el antiguo campo de fútbol etc. etc. se metió en el mundo de la restauración . Primero trabajo por cuenta ajena en el Bar Internacional, y no tardo nada nada en vislumbrar que el futuro estaba en el turismo, así que pronto se independizó , le echó cara al asunto y monto el Bar las Vegas. Y allí dejó pintar sus paredes a todo pintor que se dejara caer, entablando un sinfín de amistades de las cuales sacaba un cierto provecho , con lo cual su local adquiría auge y progreso. Tal es así que el bar se le quedo pequeño y tuvo que alquilar un local mas grande y montar el famoso “Bodegón de Pepe”. Ahí ya fue un negocio familiar, donde su madre estaba en la cocina y te preparaba unas mejillones al vapor , sardinas a la plancha o habas al estilo Pinos cuyos olores y sabores trato de reencontrarme en mis búsquedas del tiempo perdido.
La cuestión que nos ocupa , es que el tal Pedro ejerció de camarero para su hermano con una maestría inusual . - A ver Pedro, cuanto te se debe-. - Pa tú , desat pesetes.- Ché, Pedro recojones, si ayer me cobraste por lo mismo doce, - Si, pero ahir va ser ahir i les coses pujen. Otro día te cobraba por lo mismo nueve, no se todavía si Pedro ponía los precios al tun, tun según le pasaba por sus santos bajos o es que todos los días pasaba por Banesto a enterarse de la cotización del dólar, y según era esta, ajustaba el precio .Pedro no tenia un pelo de tonto, y con la coletilla de “Pa tú” te desarmaba, al hora de rebatirle y regatearle, aunque cada día los precios los fueran variando con arreglo a la cotización del dolar.
No se donde esta Pedro y si trabajara todavía . Pero si esta manejando precios siempre te dirá- Pa tú,.........con IVA o sin IVA.

Joan Serra



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